„A kisgyermek fejlődésének szabadsága nem azt jelenti, hogy egyszerűen magára hagyjuk, hanem azt, hogy segítő szeretettel emeljük köré a megfelelő környezet... Minél tökéletesebb a környezet, annál kevesebb beavatkozásra van szükség a felnőtt részéről.” Maria Montessori

Napirend

7:00 - 9:00-ig: Miután elköszöntem anyukámtól, a szobába megyek, hogy a gyerekekkel játszam.
Itt bármivel játszhatok, amivel csak szeretnék. Ha kedvem támad, képeskönyvet nézegetek, babázom, autózom, vagy játszom bármi olyannal, ami egy magamfajta kisgyereknek izgalmas. Ilyenkor fogyasztom el a reggelimet is.

9:00 - 9.45-ig: A gondozó nénik és óvónénik irányításával foglalkozáson veszek részt. Itt minden nap más és más érdekes programmal lepnek meg. És képzeljétek, ilyenkor már angolul is tanulok, valamint új népi játokokat és énekeket, verseket, mondókákat tanulok, gyurmázom, festek, ragasztok, hogy ne csak azt mondhassák a felnőttek „Milyen nagy lett ez a gyerek!”, hanem, hogy milyen okos is. Számolni is tanulok, hogy tudjam, hány kis autóm, illetve babám van.

 9:45 - 10:00-ig: Elfogyasztom a tízórai gyümölcsöt vagy joghurtitalt. Felöltözöm, és készülök az udvarra játszani.

10:00 - 11:15-ig: A friss levegőn játszom, sokat mozgok, szaladgálok, hogy ne okozzon problémát a délutáni alvás. Ismerkedem a környezetemmel, állatokkal, virágokkal. Ha kedvem tartja túrkálhatok a növények között, amit az óvónénik "tankertnek" neveznek. Jó időben még locsolhatom is a zöldeket.
 
11:00 - 11:30-ig: Levetkőzöm és kezet mosok.

11:30 - 12:00-ig: Megeszem a vitaminokban gazdag ebédet, melyre a szervezetemnek szüksége van, hogy nagy és okos legyek.

12:00 - 14:30 óráig:
Olyan sokat játszottam és ettem, hogy már nagyon fáradt vagyok, lassan jól esne az alvás. A gondozó nénik énekelnek, mesélnek nekem, sokszor simogatják a fejecskémet, hogy jól aludjak, és az alvástól nagyra nőjek.

14:30 - 15 óráig: Ébredezem, majd megeszem a finom uzsonnát, ami egy ekkora alvás után már igencsak jól esik.

15:00-tól: Vidáman játszom az udvaron, vagy a sóhomokozóban, amíg a szüleim értem nem jönnek.(akár este 17.45ig)